24 nov Ett ögonblick av tacksamhet

www.fotografleo.se

Att leva som artist är inte alltid röda mattor och champagne i överflöd. Ibland innebär det lång väntan på flygplatser, ensamma frukostar på hotell i en stad man kvällen innan gigat i och ibland att sitta uppe sent och skriva ihop offerter, kontrakt och förslag till partners och kunder. Som egenföretagare kan denna tid kännas mörk och tung; att gå upp innan solen vaknat och hålla låda efter den gått ner.

Det är lätt att komma in i ett flow med mycket jobb, kanske rent av för mycket, och låta det rulla på. När detta händer är det lätt att tappa gnistan, passionen – men ännu värre: att glömma stanna upp, reflektera, känna tacksamhet och fira. Jag vet själv att jag är otroligt dålig på att fira, att ta mig tid till att bekräfta mig själv. Det finns alltid mer att göra, nästa projekt, nästa gig – och jag älskar det! Men är det verkligen så bra?

Livet är så mycket mer än jobb. Många egenföretagare jobbar hela dagarna, kvällar och även helger för att få det att gå ihop. Sociala medier pockar på, mailen plingar, Aftonbladet rapporterar direkt in i telefonen – det tar aldrig slut! Man biter ihop till nästa högtid, då kan man slappna av! Och så kommer förkylningen, halsont eller bara att man känner sig utkörd. Känns det igen, kanske rent av hos dig själv eller någon du lever med?

Jag tittar mycket på serier, framförallt amerikanska klassiker såsom Vänner, Modern Family och How I Met Your Mother. Mina favoritavsnitt är alltid avsnitten om Thanksgiving – inte för att det oftast blir kaos i de avsnitten med kalkoner på huvudet och någon tror att någon i rummet är gravid för de hittat ett test på toa, utan för att det påminner om hur sällan jag själv berättar för människor i min närhet att jag uppskattar dem, att jag är tacksam för att jag har dem i mitt liv. Visst, vi träffas på middagar och vid högtider, men tar vi oss verkligen chansen att uttrycka kärlek på det sättet?

Vi glömmer så lätt och tar så lätt för givet. Kanske är Thanksgiving den viktigaste traditionen vi saknar i Sverige idag. Kanske är det nu, 24 november 2016, vi behöver detta som mest. Passa på att stanna upp och reflektera, se och känn efter. Vad är du tacksam för, och vem?

No Comments

Post A Comment